Новият диск на прог-рок асовете Kansas в Картини от една изложба


Новият диск на прог-рок асовете Kansas в Картини от една изложба

2925

Американската прогресив рок група Kansas е добре позната у нас още със своя дебютен албум от 1974 година и песните "Lonely Wind", "Journey From Mariabronn" и "The Death Оf Mother Nature Suite".

Следващите заглавия в дискографията ѝ "Song For America" и "Masque" (1975), "Leftoverture" (1976) и величественият "Point Оf Know Return" (1978) с абсолютния хит "Dust In The Wind" завинаги спечелиха българския слушател. Така с повече или по-малко успешни издания стигаме до албума "Somewhere Тo Elsewhere" (2000 г., последният с участието на певеца Steve Walsh), след който 16 години няма нищо ново. Неочаквано обаче през 2016 година, подобно на птицата Феникс, групата се възроди с "The Prelude Implicit". Продължи да ни изненадва и днес.

По време на своето 50-годишно битие Kansas винаги е искала да прави нещо повече от музика и пари, а групарите се справят добре и на двете писти в кариерата си. Във всеки техен албум има послание и то е отвъд музиката и нейната стилистика. Тематиката на албумите е предимно историческа, но винаги става дума за важността на единството между хората. Това прозира и в заглавията, и в текстовете на песните.

Така е и в издадения на 17 юли 2020 г. "The Absence Оf Presence"("Липсата на присъствие"). Ето как барабанистът и копродуцент Phil Ehart разкрива неговата концепция:  "Прави ми впечатление, че когато сме например на летище, там има много хора, но всички се взират в телефона си, или гледат компютъра си, или iPad, или четат нещо на хартия, или каквото и да било. Хората са там, но всъщност не са там. Те присъстват, но липсва присъствие."

Що се отнася до музиката, Kansas, както и всички изявени групи, има своите звукови рецепти още от създаването си. Тяхната сила е в струнните инструменти, които еднозначно класифицират звука им сред другите прогресив рок групи, като цигулката доминира по великолепен начин още с изявите на Robby Steinhardt от самото начало и на David Ragsdale сега.

Днешният състав на Kansas включва певеца Ronnie Platt, Rich Williams на електрически  и акустични китари; Zak Rizvi на електрическа китара и вокали, David Ragsdale – цигулка, Tom Broslin – клавишни и вокали, Billy Greer – бас и вокали и Phil Ehart – барабани и перкусии.

Сергей Шишов ще представи "Липсата на присъствие" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 26 септември, и този път след новините в 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички