Приказки за джаза. Глава първа: рагтайм и суинг


Приказки за джаза. Глава първа: рагтайм и суинг

3407

"Приказки за джаза" е поредица от три спектакъла, които ще пренесат меломаните - като с машина на времето, в епохата, когато джазът се е родил, пораснал и се е развил до наши дни.

Първото издание, което е посветено на рагтайма и суинга от 20-те и 30-те години на миналия век, предстои в Sofia Live Club от 19.30 ч. на 28 октомври, сряда. Главните разказвачи Борислав Петров и Михаил Йосифов ще преведат ценителите от зараждането на направленията в Ню Орлийнс, през суинг, бибоп, лукса и релакса на 50-те и 60-те и Blue Note - до Motown и поп музиката от 60-те и 70-те.

В това незабравимо пътешествие в света на любимата ни музика, започващо от брега на Мисисипи, с вас ще бъдат:

Велека Цанкова – вокал
Джорджия Павлова – вокал
Михаил Йосифов – тромпет
Ангел Заберски - пиано
Борис Таслев – бас
Борислав Петров - барабани

Продуцент и режисьор е Васил Къркеланов, създател на платформата Art Live. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Врати: 18.30 ч.

Билети: предварителна продажба в мрежата на Eventim по 10 лева.
На място в деня на събитието: 15 лева.

"Приказки за джаза" е проект, планиран като поредица от три музикални спектакъла, изпълнени пред публика в музикален клуб и заснети в шест епизода за онлайн разпространение в Art Live. Екипът има амбицията с музикални изпълнения на живо и с интересни и съдържателни анонси, представени от самите артисти, да "разкаже и изсвири" кратка история на джаза, включваща периоди и представители както в световния джаз, така и в България. Базира се върху най-ярките примери от жанра в най-широкия му обхват от епохата на неговото зараждане до наши дни. Специално внимание се обръща и върху развитието на българската популярна музика и джаз през годините. Правят се паралели в епохата и се включват произведения от български автори и изпълнители, звучали по това време в България.

Поредицата ще бъде интересна и ще донесе удоволствие както на любителите на джаза, така и на младите хора, все още оформящи своя музикален вкус, уверяват организаторите. В ролята на разказвачите са музикантите Михаил Йосифов и Борислав Петров. Ядрото на шоуто е неговият бенд, изграден от едни от най-ярките представители на съвременния български джаз, като в различните епизоди съставът му ще е различен: Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – цугтромбон, Ангел Заберски – пиано, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас, Димитър Карамфилов - контрабас, Борислав Петров – ударни и Атанас Попов – перкусии.

В отделните спектакли са предвидени участия като гост изпълнители на Милица Гладнишка - актриса и джаз певица, Арнау Гарофе – саксофон, кларнет и Велека Цанкова – джаз певица. Всеки от трите спектакъла има основна тема – периоди, течения, творчески тандеми, автори и изпълнители.

1 спектакъл, 28 октомври
• Зараждането на джаза – New Orleans Jazz
• Преходът от суинг към бибоп
 
2 спектакъл, 2 декември
• Лукс и релакс от 50-те и 60-те години
Blue Note

3 спектакъл, 27 януари
Латинска Америка
Motown и поп музиката от 60-те и 70-те

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички