10-те суперхита на Депеш Мод за всички времена според Билборд


10-те суперхита на Депеш Мод за всички времена според Билборд

3599

Списание "Билборд" публикува списък с десетте суперхита на Депеш Мод (Depeche Mode), след като по-рано този месец легендарната британска синти поп формация бе въведена в Залата на славата на рок-ен-рола в Кливлънд.

"Най-популярната електронна банда, която светът е познавал", "една от най-великите британски групи на всички времена", "тъмните господари на електро попа"… Скромните цитати, предназначени за Депеш Мод, са изтръгнати от хладното сърце на музикалната преса на Острова по адрес на  Дейв Гахан, Анди Флечър, Мартин Гор и напусналия вече Алън Уайлдър.

Депеш Мод са сред пионерите, които въведоха изцяло синтезаторен звук в поп музиката. Заниманията им със семплиране в началото на 80-те зададоха стандартите за този нов процес на звукоизвличане, върху който днес се гради огромна част от модерната популярна музика. Те са и пионерите на индъстриъл звука – в най-широкия смисъл на понятието. "За нас синтезаторът беше пънк инструмент, нещо от типа "направи си сам", ще довери по-късно Мартин Гор.

Първото място бе отредено на шедьовъра им "Enjoy Тhe Silence". Песента излиза като сингъл в началото на 1990 година и бързо стига до № 8 в Billboard Hot 100. Година по-късно парчето  спечели номинация за най-добър английски сингъл на наградите BRIT.

Тази удивителна песен е вероятно най-големият химн за феновете на групата през годините. Изключителната лекота и свежест на мелодията, аранжимента и на вокалното изпълнение на Дейв не предполагат, че в оригиналното демо на Мартин Гор това е зловеща и мрачна композиция с орган. Цялата заслуга за забележителното ѝ прераждане се дължи на музикалния гений на Алън Уайлдър. В експериментаторските си търсения около проекта Рикойл той слуша дори и хаус. Не е ясно какво го е накарало да подплати точно тази композиция с чист хаус бийт, върху който стои поредният блусменски китарен риф, но комбинацията е направо неустоима. За успеха сериозно допринася прекрасният клип на Антон Корбейн. Той показва фронтмена с кралска корона и мантия, понесъл под мишница сгъваем стол, крачещ съвършено самотен из пустини и заснежени върхове в търсене на... вероятно на тишина и вътрешна хармония. Видеото, заснето в Шотландия при страшен студ, всъщност направо взривява вътрешната хармония у Гахан. След осмия час той настива, писва му и след куп ругатни по адрес на "лудия холандец", който го кара да прави откачени неща, се прибира в хотела. Говори се, че в някои от сцените всъщност не е заснет Дейв...

На втора позиция в класацията на "Билборд" е "People Аre People" - поредният успех на гигантите, който обаче значително отстъпва по популярност на предишния. Издаден като част от четвъртата тава на бандата през 1985 г., сингълът достига до 13-и номер в същия чарт.

В челната тройка е и "Policy Оf Truth". Песента от седмия студиен албум "Violator" (1990) е под № 15 в класацията.

"Най-младото" парче на знаменитите музиканти в това преброяване е от 1997 година, въпреки че след "It Is No Good" (от диска "Ultra") Дейв Гахан и компания издадоха още пет проекта.

Ето как изглежда списъка:

1. "Enjoy The Silence" No. 8, July 14, 1990

2. "People Are People" No. 13, Aug. 3, 1985

3. "Policy Оf Truth" No. 15, Oct. 20, 1990

4. "Personal Jesus" No. 28, March 3, 1990

5. "It's No Good" No. 38, June 7, 1997

6. "Strangelove" No. 50, Oct. 22, 1988

7. "World In My Eyes" No. 52, Dec. 22, 1990

8. "I Feel You" No. 37, March 13, 1993

9. "Route 66/Behind Тhe Wheel" No. 61, May 21, 1988

10. "Never Let Me Down Again" No. 63, Feb. 13, 1988

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички