Почина фронтменът на P.I.F. Димо Стоянов


Почина фронтменът на P.I.F. Димо Стоянов

3557

На 45-годишна възраст почина вокалистът на известната българска група P.I.F. Димо Стоянов, съобщи bTV.

От известно време музикантът, който е още актьор и поет, се бореше с коронавирус в столична болница, а в социалните мрежи се разпространяваха призиви за даряване на кръвна плазма за лечението му. Неговата кръвна група е нулева, с положителен резус фактор. От страницата на  P.I.F. във Фейсбук става ясно, че напоследък състаянието на Димо е било много тежко. Въпреки че е бил стабилизиран благодарение на дарена плазма с антитела, певецът не успя да надвие болестта.

Последната сценична изява на Димо бе акустичен концерт на 27 ноември.

Димо Стоянов (вокал, китара и теремин):

"Много важно е да правиш това, което чувстваш, а не това, което мислиш, че ще се продава, защото тогава става голямата грешка".

"Това, което мога да направя, е да направя песен. Просто е за всеки един човек, който трябва да се бори и да гледа усмихнато на живота. Борба и победа - за това става въпрос".

"Много съм ревностен към текстовете. Ако текстът не е мой, не мога да го изпея, както искам. Посланието е важно. То идва от моите емоционални състояния, основно любовни. Каквото и да правим, любовта е в основата на всичко. Ние сме просто проводници. Който мисли, че е гений, да си гледа работата. Такива няма. Всичко идва от Господ. Ние работим ощастливители. Целта ни е да правим хората щастливи и ако опорочим тази идея, историята става леко крива. Преди казвах, че звезди има само в Холивуд и на небето. Сега казвам, че има само на небето. Тази глупост "хора стават звезди"... А кои стават хора, питам аз?!

"Аз не съм голям певец, а актьор, който има нещо да казва, и го казва. Затова театрализираме музиката до крайна степен".

"Аз вярвам в следното нещо: преди 25-30 години имаше истинско изкуство, имаше истинска музика и истинска магия около тия, които творят, които правят нещо. Хората, които вярват в това, което им даваха творците го изживяваха на 100% и бяха вманиачени в това да се научат, да се поучат от това, какво правят именно тези творци".

P.I.F е сред най-стабилно наложените български банди през последните две десетилетия. Първият суперуспешен албум, от който почти всяка песен се превръща в хит, е издаден през 2000 г. Включва "Колело", "Невидимо дете", "Пътуване", "Приказка", "Камбаните", "Вали" и донася на групата наградата на ММ в категорията "най-добър албум на годината". Историята продължава с множество изяви на живо, нови два диска през 2001 и 2006, песни като "Отлъчен", "Мечта", "Кой си ти?", "Лебед", "Свято"...  Концертите на P.I.F. са много богати като звучене, а музикантите могат да си позволят да изсвирят всичко.

През 2015-а година рокаджиите пускат петия си албум "P.I.F.5". Преди издаването му предизвикват феновете да напишат песен и да заснемат клип.

Димо се включи и в множество благотворителни каузи.

Група P.I.F. е основана от Димо Стоянов и Иван Велков през 1992 г. във Варна под името Resemblence. В този период музиката им е на английски език и основните им изяви са в  Унгария. Твърдят, че са една от първите алтернативни банди у нас. "В началото на 90-те така ни беше ударил грънджът, че просто не е истина. Цяла Варна беше "сиатълска", там имаше страшно много алтернативни групи, в София тогава бяха само Тъмно, а във Варна бяха страшно много", по думите на фронтмена.

От 1999 година свирят под името P.I.F. (абревиатура на Patriots In Fashion) заедно с музикантите Емилиян Бонев, Желяз Желязов и Любомир Петков. В последния състав са Мартин Профиров (барабани) и Юри Божинов (бас).

В столицата певецът записва "Куклен театър" в НАТФИЗ. Към театъра се връща след 25-годишна пауза с моноспектакъла "Кой прибира сутрин звездите". Разказваше, че всички пиеси, които е написал, са лични негови изповеди. Така и със спектакъла - представяше на публиката различни етапи от живота си с доза самоирония. Предприе турне из страната. После зрителите го гледаха в театър "Азарян". 

Лек полет, Димо!

"Цялото небе" вече е твое!

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички