Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Пресечна точка от Спектрум


Пресечна точка от Спектрум

3255

Вокалната акапелна формация Спектрум съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени изцяло без инструментален акомпанимент.

От създаването си през пролетта на 2012 досега групата развива своята артистична и концертна дейност, като засвидетелства своето място на професионалната музикална сцена у нас. Ето как Весела Морова от Спектрум въвежда в техния дебютен албум "Пресечна точка":

"За да съществува пълнокръвно една акапелна група от типа на Спектрум, трябва стабилна концепция. Ако октетът, създаден през 2012 г., беше по-скоро математически сбор от певци, които искат да прекарват свободното си време по един стойностен начин и да се обогатяват взаимно и чрез музиката, то квинтетът беше време да прераснем в едно химично уравнение-реакция, в което видимо различни елементи си взаимодействат по такъв начин, че да се получи синтез на ново вещество. Това вещество започва свой нов живот и вече се възприема в неговата цялост, а не просто като сбор от отделни елементи. Химичната реакция в Спектрум беше най-силна и съзидателна в процеса на записване и издаване на дебютния албум – "Пресечна точка". Процесът, а не толкова продуктът, е същественото в случая. Всяка песен е една микровселена от синтези – започва от вдъхновението за музиката и текста, продължава с написването и аранжирането, после – репетиране, изпълнения на живо, минаване теста на времето, претърпяване на модификации и най-накрая – запис.

Неизменно първоначалното тесто променя формата си няколко пъти след замесването му, а най-интересното е, че никой не знае точно какъв хляб ще излезе от фурната накрая. Уж за всички са ясни отделните акапелни елементи – те си "взаимодействат" по определени правила – сопран, алт, тенор, баритон, бас, солисти изпълняват своите функции в хармонията. Мелодия, текст – всичко е по правилата. Но необяснимото, което се случва по време на звукозаписния процес, е именно магията в музиката – в акапелната "епруветка" се синтезира нещо ново, в което има цялост, единство и разпознаваемост. Индивидуалностите, тембрите, емоциите, светоусещанията не само са се пресекли в една точка – те са отдали необходимото, за да може да се получи новото химично съединение и то да има свой облик и устойчивост. Предизвикателството в тази концепция е голямо, защото изисква от всеки от нас петимата да превключва на два режима – режим солист и режим група, – които изискват коренно различни умения, опит и нагласа. Не е голяма трудността за един солист да се изяви и дори да влезе в различни превъплъщения, но петима солисти да зазвучат като един – това изисква най-малкото напасване, усещане и едни големи, всечуващи уши. В тази, с години търсена, пресечна точка дори и дъховете са в синхрон, а всеки глас придобива нещо от останалите четири в процеса. Пеенето заедно ни учи да сме в непрестанен режим на отдаване и приемане, а осъзнатостта за тези взаимодействия ни дава усещането, че Спектрум е едно специално място – във физически, емоционален и духовен аспект. Химичните процеси продължават и до днес, следва нова пресечна точка, нов синтез и ново стъпало от спектрумската сълба, което очаква да бъде изкачено", завършва Весела Морова.

И още нещо ни разказват певците от Спектрум:
 
"Идеята за студиен албум на Спектрум се появява през пролетта на 2017 година. След различни временни промени в състава, през месец април всички певци в квинтета се оказват титуляри, участвали в създаването на групата още през 2012 година. Това съвпада с възможността да бъде изчистено, ремонтирано и оборудвано наново старото студио на певеца Георги Бейков, което се превръща в репетиционна зала и седалище на групата. Моментът е подходящ за издаване на албум, включващ най-емблематичните дотогава аранжименти на Спектрум – обработен фолклор и поп музика. Започва поетапно записване на няколко песни. Процесът е бавен и отнема около година. Това се дължи на ограничения технически ресурс – само един качествен кондензаторен микрофон и звукова карта, което налага всеки певец да записва партията си отделно, а напасването и усещането за ансамбъл да се постигне впоследствие при постпродукцията. Резултатът е незадоволителен. Нуждата от по-бърз и ефективен метод на запис, неизяснената жанрова посока на албума, както и натрупалите се нови идеи и музикален материал през изминалия творчески сезон (2017-2018) довеждат до коренна промяна в концепцията. През есента на 2018 година звукозаписният процес започва наново – налице са няколко авторски песни, създадени и аранжирани от членовете на Спектрум, и още няколко, върху които се работи в движение. За студиото е закупено ново и по-съвършено оборудване, което позволява на певците в групата да записват едновременно – най-често в комбинации по трима или четирима за ансамбловите моменти, и отделно за соловите линии, импровизациите, и вокалните ефекти и бийтбокс. По този начин, година по-късно – през октомври 2019, е завършен първият авторски албум на Спектрум "Пресечна точка".

Съставът на Спектрум включва: Боряна Йорданова – сопран, Весела Морова – алт, Атанас Кулински – тенор, Янко Янков – баритон и Константин Бейков – бас, вокални перкусии.

Сергай Шишов ще представи "Пресечна точка" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР по време на Рождественските празници, в събота, 26 декември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички