Последният албум на Jeff Lynne s ELO в Картини от една изложба


Последният албум на Jeff Lynne s ELO в Картини от една изложба

2596

Electric Light Orchestra (ELO) са добре известни на нашата аудитория, ползват се със завидна популярност у нас, а и една тяхна формация ни гостува преди време.

Те имат издадени 15 студийни албума и 29 хита в класациите, а само в периода 1974 – 1981 година регистрират 9 последователни златни, платинени и мултиплатинени албума, като общият тираж на продажбите им надхвърля 50 милиона.

В самото начало идеята за ELO е рок група плюс струнна секция. Jeff Lynne, който е сред основателите и главна творческа сила в Electric Light Orchestra, обяснява: "Това е влиянието от баща ми, който беше луд по класическата музика, знаеше всички основни произведения, в коя тоналност са, кой свири първата цигулка и т.н. И аз се чудех откъде му идва това – та той беше работник, полагаше павета по улиците на Бирмингам и се опитваше да свири Шопен на пианото у дома. Не беше във възторг от моя интерес към рок музиката, но ми купи за два паунда китара, на която свирех докато пръстите ми не кървяха. След това го накарах да ми вземе електрическа китара с 10-ватов усилвател, така започна всичко".

След разпадането на ELO през 1986 г. Jeff Lynne няколко десетилетия не се появява на публични представления, а се посвещава на продуцентска и студийна дейност, оставяйки ярка следа с албума "Cloud Nine" на George Harrison, а заедно с него създават същевременно студийната супергрупа Traveling Wilburys с Bob Dylan, Roy Orbison и Tom Petty. Паметна остава и възстановката на песните на John Lennon "Free Аs А Bird" и "Real Love" с другите трима от Тhe BeatlesGeorge Harrison, Paul McCartney и Ringo Starr.   

През 2014 г. обаче BBC Radio 2 организира в лондонския Hyde Park пълномащабен концерт на Electric Light Orchestra за първи път от 28 години и резултатът е крайно окуражаващ. Следва поредица от представления, чийто връх е на стадион Wembley през юни 2017 г. пред 60 хиляди души: "Това може би е най-добрата вечер, която някога съм имал, целият Wembley пееше с нас на всяка песен", чуваме Jeff Lynne да си признава в песента "Time Of Our Life" ("Време от нашия живот") от последния му студиен албум "From Out Of Nowhere" ("От  нищото").

"Този албум се появи буквално от нищото – споделя Jeff Lynne. – Още с първата мелодия, която седнах да пиша, всички акорди дойдоха при мен от първото свирене. Аз така работя, свиря акордите, и ако ми харесват, ги слагам на моя iPhone. Просто обичам акордите и обичам промяната на акордите, и начина, по който те могат да изправят косата ви, ако това е страхотна поредица от акорди. Тогава всичко, което остава да направим, е да измислим текста. И така наистина се появи целият албум. Исках да вложа някакъв оптимизъм, а темите за надеждата и спасението да минават през всички песни. Това е моята реакция на нещата в света в момента, в тази много объркана ситуация. В същото време изобщо не исках да влизам в политиката, да взимам отношение по един или друг проблем".
 
Сергей Шишов ще представи "From Out Of Nowhere" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в първото издание за 2021 година, в събота, 2 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички