Почина Алекси Лайхо - бившият фронтмен на Children Of Bodom


Почина Алекси Лайхо - бившият фронтмен на Children Of Bodom

2751

Алекси Лайхо (Alexi Laiho) - бившият фронтмен на екстремната метъл машина Children Of Bodom, е починал на 41-годишна възраст в дома си във финландската столица Хелзинки миналата седмица.

Тъжната новина за кончината на вокалиста, китарист и текстописец беше оповестена във Фейсбук, а после потвърдена и от неговия издател - лейбъла Napalm Records.

Колегите му от вече разпадналата се група посочват, че той е страдал от проблеми със здравето през последните няколко години, без обаче да дават повече информация.

"Повече от 25 години приятелство. Загубихме брат. Светът загуби феноменален текстописец и един от най-великите китаристи на всички времена. Спомените и музиката на Алекси ще живеят вечно", споделиха останалите от Children Оf Bodom.

Вдовицата на музиканта - Кели Лайхо-Райт, го определя като "най-обичащия и великолепен съпруг и баща".

Лайхо, известен и с артистичния си псевдоним Дивото дете, е сред основателите на бандата през 1993 година. Воглаве с него, тя се издигна от ъндърграунда, като се нареди сред флагманите на  мелодичния дет метъл и се превърна в една от най-продаваните финландски  формации до нейното разпадане в края на 2019-а. Фронтменът сформира следващата си група Bodom Аfter Midnight миналата година.

"Ние сме абсолютно съкрушени от внезапната загуба на нашия скъп приятел и член на групата. Съвместното ни пътуване току-що беше започнало, така че няма думи, които да опишат шока и бездънната мъка, която всички ние изпитваме", не скриха и новите му колеги.

Алекси Лайхо е роден е на 8 април 1979 г. в Eспоо, Финландия. Започва да свири на пиано едва 5-годишен. По-късно се записва и за уроци по цигулка. На единадесет обръща гръб на класическите инструменти и се изкушава от китарата. Повлиян от Стив Вай, решава да стане китарист и постъпва във Finnish Pop & Jazz Conservatory.

Създава бандата Inearthed още докато е тийнейджър, вдъхновен от мрачната, процъфтяваща метъл сцена в Скандинавия в началото на 90-те години, както и от класическия хеви метъл. През 1997 г. групата променя името си на Children Оf Bodom - препратка към убийството на трима тийнейджъри в езерото Бодом в Еспоо през 1960 година.

Най-любими албуми на Лайхо за всички времена са "W.A.S.P" на У.А.С.П. ; Стив Вай  - "Passion And Warfare"; Ози Осбърн - "Tribute To Randy Rhoads"; Стоун - "No Anasthesia!" и Систъм Ъф А Даун - "Mesmerize".

Първият десант на Children Of Bodom в България се състоя в столичната зала "Универсиада" през 2011 година, а последният - в афиша на Hills Оf Rock 2019.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички