Виж кой спечели Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп


Виж кой спечели Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп

3057

Поредното издание от специалната ни празнична поредица на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" завърши.

Предложението и този път беше от нашите приятели в издателство "Прозорец", в чийто пребогат каталог се появи книгата "Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп" на професор Евгений Дайнов. Двама от вас получиха уникалния шанс да се сдобият с интригуващото четиво, в което политологът анализира последните десетилетия предимно през рок музиката. Имената на късметлиите бяха изтеглени на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Как се нарича първата банда на Евгений Дайнов, която сформира в България?

Вярното е : EСГРАОН

Честито на Изабела Велева и Дарина Русинова.

В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее. 1962 година ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват "Love Me Do…" Така професор Евгений Дайнов въвежда в проникновеното си изследване. "60 години по-късно виждаме, че мирът не доминира в света, а войната е рутинен, всекидневно употребяван инструмент на политиката... Да, ние живеем във време, което не е любов и мир, а омраза и война", заключава професор Евгений Дайнов, чието име рокаджиите свързват с групата Магистри.

Всяка история е история на идеите, които са мотивирали хората да правят едно, а не друго. През 1962 година настъпва силен трус в идеите на епохата. Започват Шейсетте. Техният лайтмотив е, че хората, веднъж освободени от външни пречки като индивиди, ще се съберат в едно ново общество, основано върху братството, радостта и солидарността: "Любов и мир". Половин век по-късно, към 2016 г., внезапно се озовахме в свят на "Омраза и война". Тази книга намира отговор на въпроса: "Къде сбъркахме?", като проследява развитието, раздробяването и мутирането на идеите от Шейсетте в тяхното "друго": как от проекта за световна солидарност между свободни индивиди се стига до груповия сепаратизъм, който доминира днес. Основната арена, на която се развива анализът, е тази на рок музиката и свързаните с нея култури, но включва и изкуството, белетристиката, киното, модата, политиката, философията и икономиката.

Евгений Дайнов смята, че все пак започваме да излизаме "от състоянието на всеобща омраза". Но това излизане засега е крехко и има опасност само да припламне и да угасне. Това според него е видно както от местните избори в Полша и Унгария, където "диктаторите загубиха големите градове", така и на изборите за Европейски парламент, където "не кафявите, а либералите и зелените направиха пробив". "Започвам книгата преди хипитата и я завършвам далеч след хипитата, но тази контракултура е върховото постижение на тогавашния опит за освобождаване на хората", смята политологът.

Празничната поредица на "Спечели с MySound.bg" продължава до края на януари, очаквайте следващите приятни изненади, които сме ви подготвили.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички