Последно сбогом с Косьо Марков


Последно сбогом с Косьо Марков

3214

Константин (Косьо) Марков, главният идеен двигател на легендарната рок група Тангра, който почина в понеделник, ще бъде изпратен в последния му път на 17 март, петък.

Траурната церемония предстои в ритуалната зала на православния гробищен парк "Свети Архангел Михаил" в столичния квартал "Бояна" (улица "Бояна парк" № 4) от 14.00 ч.

"Забежително талантлив музикант и морално чист човек - каза за MySound.bg последният певец на Тангра - Борислав Мудолов, по-известен само като Боби Косатката, който почти до последно беше в студиото с Косьо Марков.

"Записахме още едно ново парче, което дори е без работно заглавие, остана той (Косьо) да довърши текста", поясни вокалистът, който е на фронта и на Дер Хундс. По думите му за  следващия албум на Тангра има 6-7 нефинализирани изпълнения. Желанието на Лора, съпругата на Марков, е останалите от бандата да завършат новия материал и евентуално той да бъде издаден. "На този етап за бъдещето на групата не мога да кажа нищо конкретно - мъката е огромна, а шокът - непреодолим - довери Боби снощи, веднага след срещата си с останалите от Тангра - не бяхме се виждали всички заедно от месеци".

В компютъра на Косьо са десетина песни и още толкова сурови идеи, сред които и няколко отпреди 7-8 години, обединени в работното заглавие "По пътя". "Късата клечка" се нарича композицията, която звучи във филма на Димитър Петков със същото име.

Прожекцията, отложена заради пандемията, е обявена в афиша на "Киномания" като част от програмата "Ново българско кино" в "Люмиер" от 19.00 на 16 април. "Както клетката съдържа модела на цялото тяло, така и "Късата клечка" съдържа ДНК-то на нашето социалистическо минало и спорно настояще. На всеки режим, който не може да просъществува без насилие и терор. Навсякъде, където Страхът побеждава Разума и достойнството", казва Димитър Петков. Филмът е продукция на АРС ООД, с участието на Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов, Тино, Елизабет Марангозова, Боряна Манойлова, Захари Танев и Вяра Коларова, а целият му саундтрак е дело на Константин Марков. Малцина знаят, че той е първият българин, записал и издал саундтрак към PC-игра - "The Punic Wars" (уърлд мотиви, вплетени в електроника) за Haemimont Games през 2004 година. Тази звукова прелест завършва с бонуса "A Day Shall Come..." с възхитителния глас на Нина Николина.

 "Истината е, че новите песни на Тангра, по които работехме, нямат нищо общо с предишните две формации - издаде Боби Косатката - те са авангардни и ултрамодерни, съвършено различни. Защото Косьо беше и си остана много по-напред с материала от всички останали, той даже и нас, в бандата, светкаше на непознати и актуални яки групи."  

Снимка: Тонина Манфреди

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички