В час по история със Sabaton


В час по история със Sabaton

2436

"Нашият девети студиен албум разказва истории от Великата война, както я наричат в Западния свят, по-известна като Първата световна война. Четири години кървав конфликт, който разтърси света и отнесе със себе си в гроба 4 империи, последствията от които и до днес отекват. Контрастът между жестокостта на безмилостната война и героичните жертви, направени от нейните войници и офицери, намери място в песните в този албум.

Идеята за написването на този албум се роди отдавна, през 2008 г., и различните истории, за които пеем, бяха събирани в изследвания, безброй обиколки и с помощта на нашите фантастични фенове от цял свят. Албумът "Първата световна война" ни връща сто години назад, към онова, което трябваше да бъде Войната, която да сложи край на всички войни. Днес знаем това по-добре…"

Ето така музикантите от шведската пауър метъл група Sabaton ни въвеждат в последния си засега студиен албум. Те са намерили музикална форма на битки и герои от тази кланица с 19 милиона убити и 23 милиона ранени, сред които първото танково сражение при Villers-Bretonneux, приключенията на полковник Т.Е. Lawrence of Arabia (Лорънс Арабски), който обединява враждуващите арабски племена и победоносно ги повежда срещу войските на Османската империя, храбростта на сержант Alvin York от щата Тенеси при отбраната на Meuse-Argonne, покъртителната сцена със стотина кървящи руски кавалеристи при крепостта Osowiec, когато са обгазени с хлор, но тръгват в контраатака и обръщат в бяг 7000 немски войници, подвизите на въздушния ас Manfred von Richthofen, познат и като "Червения барон" с 80 победи в небето, ставаме свидетели на 303 дни от битката при Verdun, и т.н.

Певецът Joakim Broden заявява: "Това не е колекция от най-вълнуващите битки. Това е колекция от най-вълнуващите за нас, най-завладяващите ни истории и хора. Опитахме се да направим правилна концепция от това и това беше доста сложно. Например ние се натъкнахме на проблема как да получим добро възприемане от слушателите на песните и историите, които искахме да разкажем. И когато отразяваме някои по-дълги събития, като битката при Вердюн, например, която е продължила 303 дни... Къде да се спрем в хронологията – когато битката започва или когато свършва? Ако пеем за Червения барон, откъде да започнем – когато е влязъл във войната или когато са се случили събитията. Така че, за да постигнем възможно най-добрия резултат, всъщност трябваше да стигнем до факта, че ще трябва да разглеждаме албума като колекция от истории от Първата световна война.

Така ние без да искаме попаднахме в сходна проблематика на преподаването на историята на тази война в училище – коя част от историята да преподаваме и говорим за нея. Учителят трябва да следва това, което казват учебниците. И това е голяма част от проблема. Историята не е нищо друго освен сбор от отделни истории, а историите са толкова интересни. Е, как, по дяволите, можете да направите историята безинтересна?!"

Сергей Шишов ще представи албума "The Great War" (обложката на снимката), записан с две вокални групи, струнен оркестър и солисти, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 31 юли, след новините от 16.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички