Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Включване НА ЖИВО: Шумен уикенд в Метъл Фабрика


Включване НА ЖИВО: Шумен уикенд в Метъл Фабрика

3944

"Метъл Фабрика" посрещна общо 8 банди в София през изминалия уикенд.

На 10 септември по покана на EventEase на откритата сцена свириха Last Hope, Eufobia, This Burning Day, Street Justice и No Half Measures. На следващата удариха Schirenc Plays Pungent Stench, Проказа и Past Redemption.

И двата концерта бяха шумни, весели, добре посетени и ни дадоха отново онова чувство, което като че ли сме започнали да позабравяме - усещането за свобода и безгрижие по време на такъв род събития, когато се изключваш от външния свят и оставяш проблемите на всекидневието пред входа на залата.

На 10-ти програмата се състои от банди в различни стилове, съответно и публиката е шарена – хардкор, пънкове и метъли се настаняват лека-полека на новата по-широка локация на Фабриката. Повечето от тях вече я познават и са ѝ дали положителна оценка.

В този петък се срещаме с две нови банди. Първата е No Half Measures, сформирана през 2020 г. с членове на Пустота, екс- Expectations, Cold Hate. Отварят с тежък хардкор, но струва ми се не са забелязани от всички, защото хората се точат на вход. Никой не бърза за никъде, уикендът е тук и ще разпуснем лежерно. Това - предвид ситуацията, може наистина да е "последен шанс за танци", както обича да казва Сашо от Last Hope.

Запознаваме се и със Street Justice - новата софийска хардкор пънк траш банда. Фронтмен е Дон Коце от Coprostasis, а това означава забавни включвания между песните. Като признат шоумен, той и този път пуска смешки и закачки, докато добре си върши работата като вокалист на тази супергрупа. В нейния състав са бивши и настоящи членове на Last Hope, Coprostasis, Hate Campaign, Death Squad, ТВУ и други.

Следва отново смяна на стиловата посока и отиваме към алтернативен метълкор/джент, поднесен динамично и артистично от This Burning Day. Време е за втежнявне. Ред е на едни от лидерите в родната дет метъл сцена - Eufobia. Момчетата са нахъсани, репетирали са здраво и това си личи. Фен-базата им расте и това ни радва. Очакваме с нетърпение излизането на новия албум на групата, който е почти готов.

Това е хедлайн концерт на хардкор героите Last Hope, който вероятно ще е последен за групата за известно време. Те, както се вижда, харесват мястото и ърбън обстановката им приляга. Свирят в "Метъл Фабрика" за трети път като предното шоу е преди два месеца и е почти напълно разпродадено. Техните хора не ги предават и този път – тук са, пеят заедно с тях и оформят добър мош пит.

Не уморени, а напротив - заредени от предната вечер и с пресни сили отново налазваме "Фабрика" 126 и в събота. Гостите от Австрия са вече тук, дават интервю за "Фрактура", озвучителят Бохата тича нагоре-надолу, момчетата от българските банди - също. Кипи подготовка, а фенове вече са насядали около мястото и пийват бирички. Времето е с нас и вече спокойни, че вчера се е провел концерт въпреки ограниченията от новата разпоредба, почитателите са тук и купуват билети и на вратата.  

Първи са Проказа, загряват добре, представят новото си EP, озаглавено "Despicable Forms Of Life". То се продава на компактдиск на мърч-щанда, както и тениски на бандата. След като бяха тихи за дълъг период от време, сега празнуваме завръщането им на сцена с още един концерт след този, който дадоха на промоцията на дебютния албум на "новата група на Киро от Hyperborea" BestiaAter "Anno.Bestia.Chrysallis" на 18 юни.
 
На същото събитие свириха и Past Redemption - втори в графика за вечерта, който върви точно. Те шамарят със стегнат дет метъл и сет от 15 парчета като последно е Napalm Death-ския химн "Suffer The Children". Доволни са и те, и ние в публиката.
 
Schirenc Plays Pungent Stench също са пуснали по едно ухо, докато се готвят да излизат на сцена. Триото е в чудесно настроение, което се предава и на феновете. Хората са малко стаписани и сякаш невярвящи какво се случва и с големи усмивки са втренчили поглед към сцената. Идването на SPPS за концерт у нас по време на затегнати противоепидимични мерки е един вид дежа-вю, защото ги гледахме у нас през юли 2020 година. И това беше един от малкото провели се концерти тогава... Май и сега.

Иначе първият концерт на Pungent Stench в България се състоя през 2005 година. В състава на бандата с промемено заради юридически пречки име на Schirenc Plays Pungent Stench и днес е така или инак основният член Martin "El Cochino" Schirenc (вокали и китара). С него са Danny Vacuum (Genocide S.S., Necrony, The Accidents) - вокали и бас и барабанистът Mike G. Mayhem (Hollenthon). Те разлюляха Бургас миналата година с концерта, споменат по-горе.

Бандата (на снимката) дава истински нажежаващо, забавно шоу от над час със специален сет, който представя дебютния албум "For God Your Soul... For Me Your Flesh" (Nuclear Blast, 1990) в неговата цялост, плюс още 3-4 песни. Между другото, заглавната парче от въпросния албум влиза в списъка "100 Best Death Metal Songs"на престижното специализирано метъл списание Metal Hammer Германия. Това никак не е случайно, целият албум е признат за класика в жанра. А на сцена SPPS са абсолютни зверове! Свирят с удоволствие, с лекота и респектиращ професионализъм. Накрая направо ни разплакват от кеф като забиват и "VivaLa Muerte".
 
Всъщност, май скоро не сме се чувствали толкова живи!

Снимка: Албена Цолова - Бета

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички