Само ваксинирани срещу Covid на седмия Plovdiv Jazz Fest


Само ваксинирани срещу Covid на седмия Plovdiv Jazz Fest

3682

Plovdiv Jazz Fest ще отбележи своето седмо издание между 29 и 31 октомври, а всички концерти от основната програма ще се проведат в Дом на културата "Борис Христов".

В афиша са двама носители на "Грами" - Брад Мелдау (в средата на снимката) и Антонио Санчес, в две последователни вечери и на един много специален проект (само веднъж, ексклузивно за това събитие), който ще постави началото на фестивала.  

След много номинации през последните 25 години, през 2020 г. Брад Мелдау беше отличен за първи път с "Грами". Той получи престижното отличие в категорията "Най-добър инструментален джаз албум" за "Finding Gabriel". Пианистът безспорно е сред най-задълбочените и влиятелни джаз музиканти днес. Той ще пристигне в Пловдив в компанията на още две джаз звезди – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Формацията изнася концерти из целия свят още от средата на 90-те. Паралелно Мелдау развива и своята солова кариера, но солидна част от творчество му е свързана именно с неговото трио. Днес дискографията му като лидер включва 25 албума, а още 16 са създадени в сътрудничество. През последните три десетилетия, освен със своята банда, той работи с редица знакови джаз музиканти като Джошуа Редман, Пат Матини, Чарли Хейдън, Лий Кониц, Кърт Розенуинкъл, Марк Търнър и други. Записвал е с Майкъл Брекър, Уейн Шортър, Джон Скофийлд и Чарлз Лойд.

В началото на лятото излезе най-новият албум на Брад Мелдау и Orpheus Chamber Orchestra. Музикалният език на произведенията във "Variations Оn А Melancholy Theme" е комбинация от класическа форма с джаз хармонии. За първи път този проект се изпълнява на живо в "Карнеги Хол" през 2013 година. Миналата година той издаде и диска "Suite: April 2020". Приходите от него Мелдау дарява на Американската джаз фондация, която е създала спешен фонд за подпомагане на музиканти. Музика на Брад Мелдау е включена в няколко филма, сред които "Широко затворени очи" на Стенли Кубрик и "Хотел за милион долара" на Вим Вендерс. Той композира и целия саундтрак на френския филм "Съпругата ми е актриса".

Брад Мелдау е забележителен импровизатор, който с огромен интерес съчетава джаз, класическа и поп музика. Той обаче се занимава много сериозно и с музикалната архитектура на своите произведения. В работата си често съпоставя и съчетава крайностите. Между импровизацията и формализма, Мелдау успява да създаде ефект на контролиран хаос. Изпълненията му са истински интензивно преживяване.

Ден преди виртуозното трио на Брад Мелдау, на сцената на Plovdiv Jazz Fest ще се качи друг забележителен музикант, който в кариерата си дотук е спечелил четири пъти "Грами" и е бил номиниран десет пъти за престижния приз. Антонио Санчес е един от най-забележителните барабанисти на съвременната джаз сцена. Той е още композитор и продуцент. Като лидер създава седем албума. На 30 октомври от 20.00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" той избра да представи композиции от един от най-ярките си и неконвенционални албуми – "Bad Hombre". Създаден през 2017 година, той безспорно е сред най-личните творби на Антонио Санчес. В изцяло соловия диск доминират съвременни изразни средства и електроника. Композициите са изпълнени със социално-политически послания, те са бунт и реакция срещу действията на администрацията на Доналд Тръмп. В следващия си диск "Lines In The Sand" (2019), записан заедно с неговата група Migration, Антонио Санчес преобръща социалния си гняв в музикални послания на протест срещу политическата несправедливост и почит към житейския опит на всеки емигрант.

Антонио Санчес е роден в Мексико. Започва да свири професионално още в ранните си тийнейджърски години. Следва класическо пиано и джаз в музикалния колеж "Бъркли". Откакто се мести в Ню Йорк през 1999 година, Антонио Санчес се превръща в един от най-търсените барабанисти на международната сцена. В следващите 18 години записва 9 албума с Пат Матини и работи с Чък Кърия, Гари Бъртън, Майкъл Брекър, Чарли Хейдън и Тутс Тилeманс. През 2014 г. работата на Санчес става широкопопулярна със запомнящата се музика на филма "Бърдмен (или неочакваната добродетел на невежеството)" на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту. Продукцията печели четири награди "Оскар", а Антонио Санчес става носител на "Грами" за неговия саундтрак. Санчес има още номинации за "Златен глобус" и наградата на БАФТА и е носител на множество музикални отличия.

Антонио Санчес пристига в Пловдив заедно със съпругата си – певицата Тана Алекса, която също ще вземе участие в концерта. Нейният най-нов албум "ONA" (от хърватски – "Тя"), издаден през 2020 година, е вдъхновен от различни поколения жени, женски движения, мултикултурни истории на жени емигрантки. За него тя получава две номинации за "Грами" за "Най-добър вокален албум" и "Най-добро инструментално джаз соло" (за изпълнението на Реджина Картър).

Специалната продукция на Plovdiv Jazz Fest "Четири млади дами пеят джаз" ще постави началото на седмото издание на фестивала. На 29 октомври от 20.00 ч. на сцената ще се качат четири от най-впечатляващите и отличителни гласове на българската джаз и поп сцена – Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова. Вокалният проект ще включва песни от някои от емблематични филми на XX в., повечето от тях черно-бели. Тази естетика ще бъде претворена в новия прочит на стария музикален материал, поверен на маестро Васил Спасов – един от изтъкнатите джаз музиканти, композитори и оркестратори. В репертоара: много изненадващи версии на класики като "Moon River" от "Закуска в Тифани" или "As Time Goes By" от "Казабланка". Заедно с четирите млади дами ще бъдат и струнния квартет с участието на Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело) и джаз триото: Васил Спасов (пиано), Мишо Иванов (бас) и Атанас Попов (барабани).

"Четири млади дами пеят джаз" ще бъде добавен към серията на интересни и успешни проекти, продуцирани от Plovdiv Jazz Fest. В тях са поканени различни певци, с разнороден вокален опит и характерен стил. През 2015 г. Plovdiv Jazz Fest представи вечер, посветена на дамските джаз гласове, заедно с Андрония Попова-Рони, Белослава, Мирослава Кацарова и Хилда Казасян. Две години по-късно пък чухме и вокалната колаборация между четирима господа: Орлин Павлов, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев и Павел Терзийски.

През всички дни на Plovdiv Jazz Fest 2021 във фоайето на Дом на културата "Борис Христов" ще бъде експонирана и изложбата "Плакати за джаз" – избрано от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат – София.  

Повече информация за билетите и достъпа до концертите от програмата на фестивала:

Билетите за всички концерти могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim. Освен тях в продажба са и ограничен брой фестивални билети, които включват всички концерти от основната програма на Plovdiv Jazz Fest. Grand Pass |29-31 октомври| Дом на културата "Борис Христов".
 
Поради условията, в които се провежда Plovdiv Jass Fest тази година, капацитетът на залата няма да бъде намаляван, но достъпът на публиката ще се осъществява единствено с валидни документи за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Необходимо е да се представи и документ за самоличност, с който да бъдат сравнени имената.

Третата възможност остава отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди началото на концерта, или антигенен тест, направен до 48 часа преди концерта.

Вратите отварят в 19.00 ч., за да може влизането на хората да бъде облекчено.

Традиционен организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на община Пловдив за 2021 година.

Фестът се осъществява с финансовата подкрепа на национален фонд "Култура".

Снимка: Майкъл Уилсън

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички