Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Младите лъвчета: 5 банди, които не трябва да изпускате


Младите лъвчета: 5 банди, които не трябва да изпускате

2732

През 2021 година Иван Шопов, Петър Димитров и Цветан Цветанов, журито на "Концерти.бг", се спряха на 5 нови имена, изгряващи на българската музикална сцена, които ще чуваме все по-често за напред.

Инициативата е част от първия по рода си в България конкурс за "нови" банди (Music ElevatorКонкурсът), който си позволи да не поставя ограничения в стил, възраст, произход или населено място. Финалистите Kake, Desperate Daughters и Red Light District Project ще се представят в Sofia Live Club от 18.30 ч. на 9 октомври, събота. В последния концерт от платформата Music Elevator за тази година ще участват и още две банди -  Second To None и Attaxic.

Цветан Цветанов за Kake:
"Свеж звук, с явна препратка към лудите, леко сайко години! Усеща се "брит" влияние и забавен тон, с който жонглират постоянно. Звучат готино и различно в български контекст, няма копи пейст. Напомнят на първите групи, в които се свири заради кефа да правиш музика, без да ти пука за нищо друго".

Иван Шопов за Desperate Daughters - експериментално електронно дуо, което успешно комбинира неосоул, джаз, ар-ен-би и други стилове, поднесени върху лирично-философска подложка:
"Лично аз много ги харесах като явление, като идеи, аранжименти и т.н. Вече имат здраво изградена основа, от която да тръгнат. Пример за компактна група, която работи добре от разстояние, но е и достатъчно гъвкава за концерти на живо! Тоест тук имаме развитие и на новите форми и формати от пандемично и пост-пандемично време. Нямаме търпение да ги чуем на живо!".
 
Пепи Димитров за Red Light District Project:
"Млади, талантливи, интересни за слушане! Як саунд, неосоул, все още актуалeн стил. Мисля, че за тази си възраст са подходили супер добре, имат перспектива и концепция, с целенасочена работа биха могли да пробият и на голяма сцена! Форматът комбинира различни конфигурации от музиканти, което е доста актуално и за пандемична и пост-пандемична обстановка! Ще ги следим с интерес!"

Attaxic са млади и надъхани музиканти, които се вихрят основно в стиловете метъл, стоунър, груув метъл, прогресив рок и пр. "Като композиране, идеи и звук са стабилни. Вкарват нехарактерни инструменти - диджериду и джембе. Подобен тип банда не е била на сцената на Music Elevator. Имат перспектива за световна сцена, ако продължат да бачкат здраво и канализират енергията си в собствен стил!" (обобщена оценка на журито).
 
Няма равни на Second Тo None, ама и те загатват това в името си. Те са една от най-бързо развиващите се млади рок банди в България и е много интересно, че съставът е изцяло от дами на крехка възраст, но с мощно присъствие на сцената. "Супер енергия, младежки ентусиазъм и най-вече - постарали са се много за тази крехка възраст звучат супер. Имат нужда от помощ да свирят, да записват, точно да намерят стила си и да го развиват. Това последното важи и за всички банди в конкурса! По-важното е, че звучат истински и хващат ухото, независимо от популярния стил, в който творят". (обобщена оценка на журито).

Проектът Music Elevator се реализира с финансовата подкрепа на националния фонд "Култура" и е част от стратегията на сдружение "Концерти.бг" в подкрепа на артистите от българската музикална сцена в условията на пандемия с участието на повече от 200 музиканти през 2021 г.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички