Да пласираш пеперуда


Да пласираш пеперуда

2466

На 15 февруари 2016 година американският хип-хоп музикант Kendrick Lamar получава 5 отличия "Грами" за работата си върху проекта "To Pimp А Butterfly", или "Да пласираш пеперуда" (обложката на снимката).
 
Всичко започва през 2014 година, когато Lamar предприема пътуване до Южна Африка, където посещава исторически обекти, свързани с живота на Nelson Mandela - като затворническата му килия на остров Robben, запознава се с проявите на апартейд по негово време, открива за себе си различията между африканската и американската култура. Kendrick намира и доста сходства между живота в Южна Африка и този в гетото Compton в Лос Анджелис, където е израсъл.

"Чувствах, че принадлежа на Африка. Видях толкова неща, които не знаех. Вероятно едно от най-трудните неща, които трябва да направите, е да съберете на едно място възгледите си за това колко красиво място може да изградите и да ги споделите с някой човек, още докато е в гето като Compton. Исках да вложа това свое преживяване в музиката. Идеята беше да направя албум, който да отразява това, но и всички проблеми на черните жени. Има разделение между светлата и тъмната кожа, защото то е в природата ни, но има и решение на проблема. В Южна Африка видях всички тези различни цветове да говорят на един красив език", заявява Lamar.

Така в албума "Да пласираш пеперуда" намират място темите за любовта към хората и за омразата, славата и депресията, насилието от страна на полицията, расовите проблеми и политиката в стихотворение, което се преплита между песните. Kendrick критикува системата, която потиска чернокожите младежи, но също така критикува и своите близки, че възприемат саморазрушителния модел, налаган им от обществото. Lamar признава потенциала на всеки, който е изправен пред трудности, да се разбунтува срещу системата, която го потиска, подобно на гъсеница, която се превръща в пеперуда: "Исках да покажа светлата страна, яркостта на живота. В думата "пласьор, сводник" има много агресия, тя има много нюанси. За мен тя означава да използвам своята знаменитост за добри дела. Друга причина е, че не съм подложен на сводничество от индустрията за моята знаменитост... Това става много по-дълбоко дори за мен".

Kendrick рецитира откъси от стихотворението през целия албум, предхождайки всяко заглавие. В края на стихотворението разбираме, че е посветено на легендарния музикант 2Pac (Tupac Amaru Shakur), а в интервю Lamar обяснява, че работното заглавие на албума е било "Tu Pimp А Caterpillar" ("Да пласираш гъсеница"), което се изписва като абревиатура "TuPAC". По-късно обаче е променено на "пеперуда", за да символизира личния характер на Kendrick и неговата цялостна издръжливост след успеха му в музикалната индустрия.

В музикално отношение в албума "To Pimp А Butterfly" откриваме стилово отражение на целия спектър от афроамериканската музика, включително джаз, фънк, соул, хип-хоп от Западното крайбрежие на САЩ, авангард, а сред впечатляващия екип за подготовката на албума може да откроим Dr. Dre, Snoop Dogg и George Clinton. Така третият студиен диск на Kendrick Lamar постига милионни продажби, получава платинен статус, а само в първия ден след издаването му чупи рекорда за стрийминг в Spotify с 9,6 милиона свързвания.

Сергей Шишов ще го представи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 9 октомври, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички