Валентин Велчев с песен от министър на културата


Валентин Велчев с песен от министър на културата

2516

Носителят на наградата "Певец на годината 2021" Валентин Велчев изненада почитателите си с нова песен и видеоклип.

Тя е дело на големия ни композитор професор Георги Костов, бивш министър на културата и дългогодишен ректор на Музикалната академия, по стихове на Иван Тенев и аранжимент на Пламен Велинов. "Музикантът" е реализиран с подкрепата на национален фонд "Култура". Това е втората поп песен на любимеца от "Пирин Фолк", който досега се изявява във фолклорния жанр с авторските песни "Пирински орли", "Благословен", "Ванга", "Коледно хоро", "От Враца до Дунава", "Татковина" и "Наздраве". На рождения си ден (1 април) т.г. изпълнителят дебютира в естрадния жанр с "Мамо".
 
Ето как и самият Валентин Велчев представи новия си проект на страницата си във Фейсбук: "На днешния Международен ден на музиката преди година си харесах във Фейсбука на Агент Тенев това стихотворение. След като той се съгласи да опитаме да го превърнем в песен, от екипа ми поканиха да напише музиката големия ни композитор проф. Георги Костов (дългогодишен ректор на Музикалната академия и бивш министър на културата, автор на знаковите хитове "Да те жадувам" на Сигнал и "Без радио не мога" на Лили Иванова). Малко след 80-годишния си юбилей, Маестрото изпрати партитурата, която е написал върху нотни листове на Бетовен, останали му подарък от неговия учител Панчо Владигеров.

С предизвикателството да облече изящната мелодия в подходящата инструментална дреха се зае Пламен Велинов, с когото направихме две от най-успешните ни песни #Мамо и #ОтВрацаДо Дунава. В записа и видеото се включи цигуларят Петър Владимиров, който е свирил на Детската Евровизия в София и е участвал във филма на режисьора Ефемия Фард "Смешният съд" (The Supreme Court). Клипът е дело на екипа, с когото снимахме последните ми два проекта - #Наздраве и #Мамо - Чавдар Калдиев, Лео Богдановски и Радослав Кръстев. На всички тях голямо благодаря от сърце, както и на Национален фонд "Култура" за подкрепата при реализацията на #Музикантът! Посвещавам песента на юбилеите на Георги Костов, номиниран от БАН вече за академик и Иван Тенев, който преди дни получи почетния знак на Президента на Република България! Честит празник и нека #Музикантът ви носи повече добро настроение!".

"Музикантът" е наличен във всички стрийминг платформи като iTunes, Spotify, Tidal, Deezer и други, а видеоклипът – в официалния му канал в YouTubeВалентин Велчев Мюзик.

"Музикантът" в YouTube: https://youtu.be/SWjKVlsZDQU

Валентин Велчев в Инстаграм: https://www.instagram.com/valentin_velchev_music

 П е с н о п о й к а

"Музикантът"

Музика: професор Георги Костов
Текст: Иван Тенев
Аранжимент: Пламен Велинов
Изпълнява: Валентин Велчев

А пееше, как пееше душата,
докосната насън от любовта...
Прегръщаше до сутрин Музиканта -
нощта, разбита на безброй слънца...

Венчан е той докрай за самотата...
А може би, дори и след това...
Но всъщност, ориста на Музиканта,
е на таланта - вечната съдба.

Припев:

А, днес?... Къде?... Кога?... И кой го чака?
"Завинаги!" - оказа се лъжа...
За гара "Щастие" изпусна влака,
с цигулка онемяла под ръка...

Самотни струни... И сама цигулка...
А, някога бе обща песента...
В сърцето му със стръв на невестулка,
пирува ненаситна самота...

Припев:

А, днес?... Къде?... Кога?... И кой го чака?
"Завинаги!" - оказа се лъжа...
За гара "Щастие" изпусна влака,
с цигулка онемяла под ръка...

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички