Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Б.Т.Р. в НДК: Перфектно подреденият Пъзел под № 13


Б.Т.Р. в НДК: Перфектно подреденият Пъзел под № 13

7480

Благодаря ви, приятели от Б.Т.Р., че ми подарихте зала 1 на НДК след две години пандемична блокада заради модерния световен грип – вълча порода.

Колко много прекрасни спомени се събудиха отново! Дори и през седалка дистанция. Факт е, че рок-ен-рол на 100% имаше само на сцената, а в публиката се закова на 50%, но такива са времената. И на това сме предоволни в зала на закрито.

Сега! За Б.Т.Р. е ясно. Те са институция! През близо 30 години активност (на формацията с точките между буквите) са създали над 100 авторски песни в 13 албума. Новият "Пъзел" е фатален №13 и конкретен повод за този много специален концерт-промоция. Всъщност, аз лично не помня да съм гледал досега по-дълъг лайв на Б.Т.Р. през годините. За зала 1 на НДК май само Тото Кутуньо откара повече време, ама тогава издържах само 3 часа и 20 минути.

Б.Т.Р.-ското рок шоу продължи над два часа, смесвайки три основни атракции: нови (премиерни) песни, легендарни хитове и пъстър букет от специални гости. Всъщност, почти всяка жива душа от нацията, свързана по някакъв начин с понятието "хард и мелъди рок", беше в "дворцовата зала" на 13 октомври. Или както ми каза седящият в съседство психолог Еленко Ангелов: "Ами, имат си фенове хората и си ги обичат!". Хубавото е, че за разлика от Фейсбук, в концертите на живо все още няма цензура, защото по едно време Наско цитира реплика на покойния великан Джон Лоутън, свързана с мъжката хомосексуалност. Ако я пусне на статус, ще отнесе минимум 30 дни бан и последно предупреждение за бой с камшици на голо.

Като споменах Наско (с фамилия "от Б.Т.Р."), нека да ви кажа, че е в смайваща гласова форма. Не знам как е тренирал гласни струни в локдауновите дни, но продължава да пее като звяр. На акустичната балада "Ела" под съпровод само от клавишите на Ясен Велчев, имах чувството, че осветителните тела по тавана на зала 1 ще се откъртят точно върху главата ми. Седях на третия балконен ред.

След вихреното начало с "Подземните реки" и "Невидими стени", "Пъзел" беше трета поред в сетлистата и да ... на живо, на запис и на видео, тази песен определено е покрила формулата за хит на 100%. Просто си личи! Така е създадена. Все по-рядко се случва в съвременната музика. Дори няма нужда от масирани медийни ротации.

Да ви обяснявам как публиката пее (изключително вярно) песните "Елмаз и стъкло", "Море от любов", "Цвете от Луната", "Няма връщане назад" и "Хей, момиче", е напълно излишно, предполагам. Българските рок шлагери на три десетилетия бяха разхвърляни перфектно между новите песни и вкарваха доза след доза носталгичен адреналин точно когато е най-необходимо. Сериозно помислен сетлист! Чисто новите тракове от тринадесетия "Пъзел" звучат адски намахано и с няколко идеи по-твърдо от досегашните. Поне изсвирени на живо създават такова усещане. Определено Славчо е композирал здраво по време на "концлагерните месеци". И резултатът е налице.

Двойното едновременно бас соло на една китара, вмъкнато в песента "Защо" и осъществено от Иван Калфов и Славчо Николов, се превърна в един от най-внушителните моменти на този прецизно изпипан в подреждането лайв на "бойната машина на българския рок-енд-рол".

След двугодишната принудителна отпуска на сериозната музика за зала по нашите земи, в премиерата на новия си албум Б.Т.Р. сервираха изобилно пиршество от специални гости. Може би най-многобройното досега в концертната им дейност. Първи се появи вечният заподозрян Александър Филчев. Чичо Санеца има нова самостоятелна песен "Анасонови дни" по текст на Илия Диков и музика на Славчо Николов. Дето се вика – "бетеерска"! На престижната ендекарска сцена той се появи с беквокалистки в лицето на красавиците от трио Viva. Изпя си парчето уверено с оня типичен за него "смоуки-фийлинг". И си забрави на сцената бутилката ракия, замаскирана като минерална вода. Според Наско!

Освен Ясен Велчев на клавишните, и Добромир Поликов гостуваше като втора китара по време на целия концерт. А най-доволен се оказа появилият се за три песни Иван Лечев в ролята само и единствено на цигулар. Славчо разкри, че на саундчека преливал от щастие колко лесно се пренася една цигулка вместо половин дузина китари с още толкова помощни джаджи към тях.

Изключително прецизно изпя песента си ("Там където") и актьорът Камен Донев. Оказа се, че е завършен рок певец. Ако някога закъса в шоубизнес-план, винаги може да се пусне в "Гласът на България". Поне Лечев ще му се обърне със сигурност.

Половин група Ахат (само ветераните), също забиха мощно с Б.Т.Р. на сцената в новата песен "Вяра". Личеше им дори от балкона, че го правят с огромно удоволствие. Със Звезди, Тони Георгиев и Антоан Хадат, звуковата вълна придоби някаква здрава глазура напомняща Def Leppard и Metallica едновременно. Предвидливо появата им се състоя към финалната част на концерта, когато въпреки строгите мерки и шишетата с дезинфектант, най-разпалените (предимно хубави девойки) вече подскачаха в насилствено рехавата оркестрина и по пътеките на зала 1.

Най-сериозният фурор обаче предизвика появата на вечните момчета от зодия "Щурец" – Валди Тотев и Кирил Маричков, за съвместната им песен с БеТеЕрите "Не за мен". След която 77- годишната рок икона Маричков изпълни легендарната "Среща" все едно го прави едновременно за първи и последен път. Ясно е, че го е повтарял милиони пъти в изумителната си кариера, ама такъв кристален и динамичен вокал на тези години е нещо впечатляващо. В тази връзка Славчо анонсира и предстоящия голям концерт на Фондацията през пролетта в същата зала.

В самия край, след гръмовните тракове "Моята сила" и "Да погледна в теб", традиционният бис пак се оказа с мисия "Спасение". Този път на сцената се изсипаха всички участници в шоуто. Без Санеца (явно си беше намерил ракията). Имаше и бонус - парчето "Ново утро", съвсем за довиждане. Въодушевлението стана толкова епично, че дългокос млад рокер с тениска "Буги, завинаги!" взе да провесва малки деца и бебета от балкона, което ми дойде крайно прекалено и накара дланите на ръцете ми да се изпотят за норматив. Цяла нощ съм сънувал тази безразсъдна екстремност.

Стотици усмихнати чифтове очи напуснаха залата в октомврийската нощ. Възможно е и устните им да са били в режим "доволна усмивка", но поради маските няма как да документирам това.

За финал да споделя как щях да се изложа на излизане от НДК. Към модерното изкуство. Не към рок-енд-рола! Бях си взел една бутилчица минерална вода да си пия докато тече концерта на Б.Т.Р. Ама си я носех от вкъщи, че покрай "двореца" сигурно струва 280 лева без ДДС. Та, изпивам си водата и след края на спектакъла най-логично търся къде да изхвърля пластмасата. Гледам: една огромна купчина с празни бутилчици насред НДК-то. Тръгвам да я метна и Еленко ми вика: "Стой! Това е арт-инсталация!". И виждам аз, че бутилките са нанизани с дебела тел и омотани около една гигантска човешка ръка от гипс. Добре, че спрях навреме, да не ми налети някой внук на Кристо и да ме балсамира с текстил за наказание. Уж малка държава, а модерно изкуство дебне отвсякъде .....

Хубава вечер с весел финал!

Още веднъж БЛАГОДАРЯ ви, приятели от Б.Т.Р., за перфектно подредения "Пъзел". Гарантирано, № 13 ще е много успешен!

Снимка: Орлин "Orleff" Николов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички