Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Музиката и седемте ноти

26.07.2021   MySound.bg
Корицата на Музиката и седемте ноти
"Музиката и седемте ноти" е помагало за най-малките, 
които правят първите си стъпки в музиката, написано от музикалния преподавател Диана Карайотова и певицата Антоанела Петрова.

Илюстрирано от българската художничка и автор на детски книги Нуша Роянова, то се появи в каталога на издателство "Дъбови листа". Помагалото е създадено по идея на Антоанела Петрова и има за цел да улесни пътя на децата, които се подготвят за кандидатстване в музикални училища и школи. Водена от собствения си опит като родител, тя обединява усилия с музикалния педагог Диана Карайотова, за да помогнат на родители, които нямат музикално образование, да участват активно в подготовката на децата си.

"В годините, в които подготвях деца за приемен изпит в НУИ "Добри Христов", в мен зрееше убеждението, че трябва да създам помагало, което да бъде полезно както на децата, така и на техните родители - не музиканти. За тях е истинско предизвикателство да помагат на бъдещите ученици да учат и упражняват преподаваната материя", споделя Диана.

"Музиката и седемте ноти" представя по достъпен начин основните понятия в музикалната теория с помощта на илюстрации, дело на художничката, издател и автор на книги за деца Нуша Роянова. Подкрепени с игри и примери, думите на Антоанела и Диана лесно се усвояват от децата, които в своята крехка възраст често трудно успяват да се справят с изискванията за прием в музикални училища и школи. Благодарение на години преподавателски опит Диана Карайотова успява да открие баланса между предаването на знания чрез близки до децата понятия и ангажирането на въображението на учениците с интерактивни упражнения.

"Аз също преподавам на деца - рисуване, и от собствен опит знам колко е важно да се представят основните понятия по простъчък начин, близък до света на децата. Как иначе бих могла да обясня "перспектива" на деца в първи клас?”, споделя Нуша Роянова, основател и на школата за рисуване "Дъбови листа" във Варна.

"Музиката и седемте ноти" е книга, която повежда децата по пътя им на музиканти, но и ги стимулира да мечтаят. В себе си тя крие и специална история подарък от музиканта Стоян Роянов и неговата съпруга Нуша Роянова. "А защо не?" е приказка, вдъхновена от собствения житейски път на двойката, която разказва за сбъдването на мечтите.

За авторите

Антоанела Петрова е българска певица, част от трупата на Държавна опера - Варна. Започва да свири на флейта на 10-годишна възраст и е сред основателите на първия госпъл спиричуъл хор в БългарияGO+SPELL, като впоследствие той се разраства и приема името Gospel Chorale. Съпродуцент, режисьор и изпълнител е в спектакъла "Посоки: Париж", създаден в колаборация с музиканта Нейчо Петров (Реджи). Участва в множество аудиовизуални спектакли, сред които "Приказки за Черно море" и "RogerThat!project" с авторски пиеси, аранжирани от Михаил Йосифов, както и мюзикълите "Зоро", "Тримата мускетари", "Кабаре", "Чикаго" и "Чаплин".

Диана Карайотова е завършила Национална музикална академия "Професор Панчо Владигеров" със специалност пиано в класа на професор Джулия и Константин Ганеви и доц. Марина Капацинска. Работила е като корепетитор в Национално музикално училище "Любомир Пипков", а от 1991 г. е преподавател по камерна музика, клавирен съпровод и пиано в Национално училище по изкуствата "Добри Христов". През 2008 г. е наградена със "Сребърна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Нуша Роянова е обичан български автор на детски книги, основател на издателство "Дъбови листа" и едноименната школа за рисуване във Варна. Поредицата ѝ "Джак и Ема" и картинната книга "Жабчето Жо" се радват на внимание от деца и родители заради силните си послания за доброта и полет на духа. Освен че пише книги, тя ги и илюстрира, черпейки вдъхновение от живописното родопско село Давидково, в което живее като дете, и осланяйки се на опита си като художник и графичен дизайнер в България и САЩ.

Стоян Роянов (с псевдоним Я-Я) започва музикалния си път на десетгодишна възраст в музикалното училище в Стара Загора. Свири на кларнет, саксофон и зурна, а на 14 години вече успешно гастролира с Gabrovo Swing Dixie Band. През 1990 г. те гостуват и в Сакраменто, Калифорния, където Стоян е обявен за най-младия участник-професионалист. По-късно печели стипендия и завършва образованието си в престижния Berklee College Оf Music, Бостън, Масачузетс, САЩ
. Кариерата му като професионален музикант, изпълнена с успехи с родината, Европа и САЩ, е пример за целеустременост, а творчеството му - за новаторски дух. Отдаден съпруг и баща, Стоян е и в основата на идеята за създаването на приказката "А защо не?", поместена в "Музиката и седемте ноти".

"Музиката и седемте ноти"

Българска, Първо издание

Издава: "Дъбови листа"
Меки корици, медна спирала
Формат: 210 x 200
Брой страници: 60
Цена: 17 лева
ISBN: 978-619-7268-16-4


1559
100%
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930