Музикалният екран на "София Филм фест" 2024


Музикалният екран на "София Филм фест" 2024

1304

През филмовите образи оживява специалната магия, която неудържимо увлича зрителите в уникалните пътешествия през различни истории и светове. 

"Силата на изкуството ни сближава, захранва с енергия всекидневието ни, непрестанно откриваме нови перспективи и заедно обогатяваме многоцветната мозайка на Киното. 28 празнични, фестивални години – за екипа на "София Филм фест" е чест и привилегия да бъдем заедно, уважаема публика, участници и професионалисти"! - така ни поканиха на кино хората на неуморния Стефан Китанов - Кита

28-ият "София Филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март. Както MySound.bg вече огласи, официалното откриване на фиестата е с концерт на Kottarashky & The Rain Dogs и последната творба "Клопка" на режисьорката Надежда Косева в зала 1 на НДК на 13 март. Фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месеца. Те ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно историите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Очакваме да посрещнем авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми. В секцията "Български документални премиери" са немалка част от премиерните прожекции именно на продукции, посветени на музиканти от различни стилове, и те фокусират групи и артисти, придали не само на конкретно направление и на музиката като цяло, но ярки личности, оставили своя отпечатък върху житие-битието на културната карта в България изобщо. Ще аплодираме Нейно величество Музиката не само в конкретни филми за групи и индивидуални изпълнители, а и още за произведения, в които звучат теми, създадени от колоритни автори като главни героини за съспенс в сюжета. Това е селекцията на MySound.bg.

"Монолит бенд"
България, 2024, 80', цветен, документален

Режисьор - Димитър Илчев, Александра Чакърова
Сценарий - Димитър Илчев, Александра Чакърова
Оператор - Радослав Бадов
Музика - Монолит бенд
С участието на Тони Чембъра, Павел Васев, Емерих Амбил, Веселин Василев, Димитър Ковачев- Фънки, Милен Савов
Продуцент - Ева Драгомирова

Филмът проследява настоящето и миналото на рок формацията Монолит.  Разказът се разгръща, като членовете на групата си спомнят за ранните си борби и триумфи, предлагайки на зрителите поглед към творческия процес на една рок група с дългогодишна история. Намирайки ги в любим столичен бар, както и в китно и автентично звукозаписно студио, се появява картина на тяхната страстна отдаденост на музиката, както и на предизвикателствата при ориентирането в постоянно променящия се пейзаж на рока. Членовете на групата размишляват върху пробива им през 90-те години на миналия век, когато групата открива своя глас и вярна публика. Дружбата във формацията оживява чрез интервюта, анекдоти и ценни спомени, предоставяйки задълбочен поглед върху динамиката, която подхранва възхода им към известност.

31 март, кино "Люмиер", 20.30 часа

"YU група - кратък сън"
Сърбия, 2023, 90', черно-бял , документален

Режисьор - Дарко Лунгулов
Сценарий - Дарко Лунгулов
Оператор - Стефан Джорджевич, Иван Шияк, Андрея Хамович, Петар Попович, Стархиня Маркович, Никола Майдак Мл., Владимир Джурич, Иван Тодоровски, Ивана Раич

Филмът разказва историята на рок-ен-рол група, надживяла държавата, на която е кръстена, но и семейната история на тримата братя Йелич, родени и израснали заедно с нова Югославия през 40-те години на миналия век. Мащабна, но и дълбоко лична творба, в която находчиво са използвани непоказвани досега кадри, заснети с любителска камера, за да се разкаже една история за издръжливост, любов и борба. Осемдесет години живот, повече от 60 години, отдадени на рок-ен-рола, над 50 години от историята на YU група и 45 години на една бивша държава се преплитат в този уникален филм, чието създаване е отнело седем години, а постпродукцията – повече от две години.

24 март, Френски институт – кино "Славейков", 20.30 часа

"Пулсиращи тепета"
България, 2024, 52', цветен, документален

Режисьор - Тодор Башиянов, Тодор Карагяуров
Сценарий - Тодор Башиянов, Тодор Карагяуров
Оператор - Диан Загорчинов
В ролите - Тома Спространов
Продуценти - Тодор Башиянов, Тодор Карагяуров

Тома Спространов (на снимката) е легендарният радиоводещ, с чиито плочи и глас са израснали поколения българи. На 80 години той все още води популярното си радио предаване и държи рекорд за най-дълго практикуващ радиоводещ в българския ефир. Паралелно с това посещава фестивали в търсене на съвременните готини банди. И тогава идва неочакваното предизвикателство! Тома заедно с плочите си се изправя пред своята публика. Този път не по радиото, а лице в лице, на живо. Насред любимия му Пловдив го очакват с нетърпение меломани от четири поколения.

17 март, кино "Одеон", 17.00 часа

"Свиждане"
България, 2024, 17', цветен, късометражен

Режисьор - Веселин Бойдев
Сценарий - Веселин Бойдев, Дечо Таралежков
Оператор - Веселин Христов
Музика - Михаил Делирадев
С участието на Нено Койнарски, Явор Борисов, Каталин Старейшинска
Продуцент - Катя Тричкова

Забраната за свиждания в болниците по време на ковид кризата принуждава двама братя – Иван и Петър, да използват връзки, за да посетят оперираната си майка. Това ги сблъсква с пълния хаос и подкупност на болничната система. Отгоре на всичко, свиждането се оказва под въпрос заради абсурдна грешка.

16 март, кино "Люмиер", 15.30 часа

"Мама умря днес"
България, 2023, 28', цветен, късометражен

Режисьор - Филип Андреев
Сценарий - Катерина Ламбринова, Филип Андреев
Оператор - Георги Андреев
Музика - Христо Намлиев, Георги Линев, Нова Генерация
С участието на Александър Бенев, Елина Карастоянова, Йосиф Сърчаджиев, Таня Шахова, Светла Цоцоркова
Продуценти - Владимир Андреев, Катерина Ламбринова, Георги Андрeев

Александър се е прибрал от Дания за погребението на майка си. Вместо да се изправи пред отчуждените си роднини, той се отправя, заедно със сестра си Калина, на пътешествие из София, може би в търсене на вечно отсъстващия им баща. Сред случайни срещи със стари приятели и любими места от миналото, двамата преоткриват близостта помежду си.

16 март, кино "Люмиер", 15.30 часа

"Саундтрак на африканската демокрация"/ "Soundtrack To A Coup D'Etat"
Белгия-Франция-Нидерландия, 2024, 150', цветен, документален

Режисьор - Йохан Гримонпрес
Сценарий - Йохан Гримонпрес
Оператор - Джонатан Уанин
Продуценти - Даан Милиус, Реми Грелти

През 1960 години шестнадесет нови независими африкански държави се присъединяват към Организацията на обединените нации. Това е политическо сътресение, което прехвърля мнозинството гласове от колониалните сили към южните страни. Една държава се превръща в арена на битката за власт в ООН Конго. Никита Хрушчов не се притеснява да удари с обувката си по бюрото по време на срещата на върха на ООН в отговор на неоколониалното монополизиране на ресурсите на новото независимо Конго. Луис Армстронг, наречен "джаз посланик", е изпратен в страната от американското правителство, за да прикрие провеждащия се преврат.

"Сънданс" ’24 – Специална награда на журито в секция "Световно документално кино".

17 март, Френски институт – кино "Славейков", 20.00 часа
17 март, Ж Jazz Room, 20.30 часа - Специална прожекция 
18 март, Евро синема, 20.30 часа

"Басейнът"
България, 2024, 18', цветен, късометражен

Режисьор - Павлина Божкова
Сценарий - Павлина Божкова
Оператор - Емилиян Атанасов
Музика - Али Абдала, Петър Шварц, Калоян Димитров, Антони Иванов (ALI)
С участието на Матей Бърнев, Цветан Алексиев, Мариана Жикич, Мария Лазарова
Продуцент - Веселка Кирякова

Алекс (15-годишен) не харесва водата, но баща му настоява той да тренира плуване. В същото време момчето се грижи за старото, болно куче, с което е израснало. Ежедневието на Алекс е съпътствано от постоянни опити да се бунтува срещу родителите си – апатична майка и баща, обсебен от мечтата да превърне сина си в състезател по плуване. В момента, в който момчето губи най-верния си приятел – кучето, то осъзнава, че онова, което все пак му е останало, е семейството – такова, каквото е.

17 март, кино "Люмиер", 14.00 часа

"Мишел Гондри, направи го сам"
Франция, 2023, 80', цветен, документален

Режисьор - Франсоа Немета
Сценарий - Франсоа Немета, Стефан Даве, Оливие дьо Бан
Оператор - Давид Кесман
Музика - Етиен Шари
С участието на Мишел Гондри, Кайли Миноуг, Бек, Джак Уайт, Шарлот Генсбур
Продуценти - Оливие дьо Бан, Акар Робен, Филип Савен

Ако Мелиес имаше син, това щеше да бъде Мишел Гондри. Блестящ майстор, чийто ексцентричен талант убеждава елита на световната поп музика да му повери своите видеоклипове (Бьорк, Ролинг Стоунс, Дафт Пънк, Уайт Страйпс, Бек и други), което му позволява да намери свой собствен път в Холивуд, без никога да се отказва от причудливия си стил, и да се превърне в един от малкото френски режисьори, носители на "Оскар" ("Блясъкът на чистия ум"). Гениалният френски ъндърграунд автор на клипове, превърнал се в американски режисьор, е успял да избяга от стереотипа на дребен френски служител в красивата страна Холивуд, защото неговото кино живее навсякъде.

22 март, Френски институт – кино "Славейков", 18.30 часа
26 март, Евро синема, 18.00 часа
29 март, Ж Jazz Room, 19.00 часа - Специална прожекция

"Присила"
САЩ-Италия, 2023, 113', цветен, игрален

Режисьор - София Копола
Сценарий - София Копола
Оператор - Филип Льо Сурд
Музика - Phoenix
С участието на Кейли Спейни, Джейкъб Елорди, Дагмара Доминчик, Ари Коен, Тим Поуст
Продуценти - Лоренцо Миели, София Копола, Юре Хенли

Когато на едно парти тийнейджърката Присила Болио се запознава с Елвис Пресли, мъжът, който вече е стремително изгряваща рок-ен-рол суперзвезда, се превръща в нещо съвсем различно – в личния си живот той е възторжен влюбен, партньор в самотата и чувствителен най-добър приятел. През гледната точка на Присила, София Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от германската военна база до приказното имение в Грейсленд – е дълбоко проникновен и разтърсващо подробен портрет на любовта, фантазията и славата. "Бях развълнувана от мемоарите на Присила Пресли за преживяното от нея като млада жена в Грейсленд и се опитах да пресъздам усещането да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, за да откриеш собствения си живот. За мен като творец е важно да покажа света през очите на героинята си, без да я осъждам".

"Венеция" ’23 – Най-добра актриса, номинация за "Златен лъв"

23 март, НДК – зала 1, 19.00 часа

24 март, Дом на киното, 20.00 часа
25 март, кино "Влайкова", 19.30 часа
27 март, Сине гранд Парк център, 19.00 часа
28 март, Синема сити "София", 19.00 часа
30 март, Сине гранд Парк център, 19.00 часа
31 март,  Синема сити "София", 18.00 часа
29 март, Евро синема, 19.00 часа
3 април, кино "Одеон", 18.00 часа

"Три палми за двама пънкари и една мацка"
Югославия, 1998, 103', цветен, игрален 
Режисьор - Радивое Андрич*
Сценарий - Милан В. Пузич
Оператор - Милош Спасоевич
Музика - Владимир Дивлян
В ролите Сърджан Жика Тодорович, Дубравка Миятович, Горан Радакович, Милорад Мандич-Манда, Миряна Каранович
Продуцент - Горан Радакович

През 1993 година Сърбия е раздирана от хиперинфлация и икономическа разруха. Милан, заклет фен на футболния клуб "Партизан", живее с приятеля си художник и печели пари, като продава картините му на "новия елит". Запознава се с красиво момиче, което работи на телефонна секс линия, и накрая двамата се влюбват. Друг негов приятел е охранител на касата в банка, управлявана от дама със съмнителна репутация, известна с прозвището Сръбската майка. Двойката планира да ограби банката и да избяга на далечен слънчев остров с палми.

23 март, кино "Одеон",  13.30 часа

*Любимецът на българската публика Радивое Андрич ще получи специалната награда на "София Филм Фест" и ще бъде сред специалните гости. Той ще представи продължението на своя хит "Светкавици"  - "Светкавици отново".

Кафе с автограф: Радивое Андрич - 24 март, кафе-синтезис "Фотосинтезис" арт център, 12.00 часа

24 март, кино "Одеон", 18.30 часа
27 март, Културен център "G8", 20.30 часа
30 март, Френски институт – кино "Славейков", 18.00 часа
31 март, Евро синетма, 16.00 часа

"376 дни (Ник Кейв: Keep On Moving)"
САЩ, 2022, 37', цветен, игрален

Режисьор - Клод-Алин Милер
Сценарий - Клод-Алин Милер
Оператор - Мич Бъс
Музика - Авън Юско
С участието на Ник Кейв, Джак Кейв

"376 дни (Nick Cave: Keep it Moving)" ни прави свидетели на едно съкровено изследване на живота и творческия процес на известния художник и музикант Ник Кейв, който се подготвя за ретроспективна изложба в Музея на съвременното изкуство в Чикаго, отбелязваща кулминацията на неговата забележителна 40-годишна кариера. Филмът проследява и необикновения моден спектакъл, озаглавен "Цветът е", който по великолепен начин отразява темите за половата идентичност и нейното възприемане.

27 март, сцена "Дерида", 19.00 часа
24 март, кино "Люмиер", 18.30 часа

"Джоан Бейз: I Am A Noise"
САЩ, 2023, 113', черно-бял, цветен, документален

Режисьор - Карън О’Конър, Мири Наваски, Мийв О’Бойл
Оператор - Волфганг Хелд, Бен Макой, Тим Груша
Музика - Сара Линч
С участието на Джоан Бейз, Мими Фарина, Боб Дилън, Дейвид Харис
Продуценти - Карън О’Конър, Мири Наваски

След дебюта си на 18-годишна възраст, музикантката активистка и борец за граждански права Джоан Бейз е на сцената повече от 60 години. За 82-годишната изпълнителка политиката е лична кауза, а приятелството ѝ с Мартин Лутър Кинг и пацифизмът ѝ са формирали посоката на нейната социална ангажираност. В този биографичен филм, който започва с прощалното ѝ турне, Бейз прави безпощадна равносметка и се изправя срещу понякога болезнените спомени. Тя не само споделя успехите си, но говори открито за дългогодишните си психологически проблеми и терапията, семейството, наркотиците, остаряването и въпросите за вината и прошката. Тя категорично заявява, че по време на връзката си с много по-младия Боб Дилън е използвала известността си, за да лансира неговата кариера. Разочарованието ѝ от последвалото отчуждаване е осезаемо.

"Берлин" ’23 – номинация за награда на публиката в секция "Панорама" – документален филм.

22 март, Френски институт - кино "Славейков", 20.30 часа
25 март, Евро синема, 20.00 часа
26 март,  Ж Jazz Room, 19.00 часа - Специална прожекция
   
"Диджей партитури"
България, 2023, 84, цветен, документален

Режисьор - Марио Кръстев
Сценарий - Марио Кръстев
Оператор - Кирил Проданов
Продуцент - Любомир Константинов-DJ Ko, Александър Aндонов - DJ Vagabond, Орлин Василев - DJ Oto, проф. д-р Георги Арнаудов, Теодор Кисьов, Никол Оташлийска

Продуцент - Росица Вълканова
Главният герой на филма DJ Ко пуска своята музика в софийските клубове и по плажовете през лятото, но освен това е отдаден последовател на Буда, сноуборд инструктор, дърводелец, строител на къщи. Той споделя със своите млади последователи и с нас своите познания и мироглед, говори за професията си и за съвременния начин на живот.

28 март, кино "Одеон", 20.30 часа

"Аркадия"
Гърция-България, 2024, 99', цветен, игрален

Режисьор - Йоргос Зоис
Сценарий - Константина Коцамани, Йоргос Зоис
Оператор - Константинос Кукулиос
Музика - Петър Дундаков
В ролите Вангелис Мурикис, Ангелики Папулия, Елена Топалиду, Николас Папаянис, Вангелис Евангелинос
Продуценти - Антигони Рота, Мария Драндаки. Стелиос Котионис
Копродуцент - Веселка Кирякова

Психоложката Катерина и уважаваният пенсиониран лекар Янис пътуват към морски курорт извън сезона. Тишината, която цари в колата, говори за неприятната им задача. Янис е повикан в болницата на малък град, за да идентифицира жертвата на трагичен инцидент. Когато местният полицай им съобщава, че автомобилът на жертвата се е преобърнал през парапета на каменен мост, и ги отвежда в моргата, Катерина разбира, че най-лошите ѝ подозрения се потвърждават. Заедно с Янис, но и самостоятелно по време на нощните разходки до загадъчния плажен бар "Аркадия", тя започва да сглобява парчетата от пъзела, за да разкрие една призрачна история за любов, загуба, примирение и избавление.

15 март, кино "Одеон", 18.30 часа

Билети - ТУК

Цялата програма - ТУК

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички